غده پروستات چیست
خانه سلامت فروردین
پروستات
غده پروستات پایینتر از مثانه در قسمت ابتدایی پیشابراه قرار دارد. پیشابراه مجرایی است که ادرار را از مثانه به خارج از بدن هدایت میکند. پروستات طبیعی در معاینه قوام نرم دارد و فاقد توده است. این غده که اعمال مختلفی انجام میدهد از دو قسمت تشکیل شده که توسط یک لایه بافتی پوشیده شدهاند. یکی از کارهای پروستات کمک به کنترل ادرار، با وارد کردن فشار به قسمت ابتدایی پیشابراه است. همچنین پروستات، مایعی ترشح میکند که اسپرم ها را فعال نگه میدارد. این مایع ماهیت قلیایی داشته و نیز مواد مغذی دارد که برای فعال باقی ماندن اسپرم ها لازم است و پیشابراه را مرطوب و لغزنده میکند.
علائم مشکلات پروستات چیست؟
- خون در ادرار
- انسداد ادرار
- مشکل در شروع جریان ادرار
- شب ادراری – تکرر ادرار در شب
- درد بعد از انزال یا در هنگام ادرار
- جریان ادرار ضعیف یا قطع شده
- ادراری که رنگ یا بوی غیرمعمولی دارد
- احتباس ادرار (ناتوانی در تخلیه کامل مثانه)
- تکرر ادرار ( دفع ادرار هشت بار یا بیشتر در روز)
- فوریت ادرار ( ناتوانی در به تأخیر انداختن ادرار)
- بی اختیاری ادرار (از دست دادن کنترل ادرار)
-
انواع مشکلات و بیماری های پروستات
- شایعترین مشکل پروستات در مردان کمتر از 50 سال التهاب است که به آن پروستاتیت می گویند.
- بزرگ شدن پروستات یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH)، یکی دیگر از مشکلات رایج است. از آنجایی که پروستات با افزایش سن مردان به رشد خود ادامه میدهد، BPH شایعترین مشکل پروستات برای مردان بالای 50 سال است.
- سرطان پروستات نیز یکی از شایعترین انواع سرطان در مردان است. مردان مسن نیز در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند، اما شیوع آن بسیار کمتر از BPH است. برخلاف التهاب پروستات یا بزرگی پروستات، سرطان کاملاً بیسر و صدا و بیعلامت است و فقط با معاینه توسط پزشک و آزمایشهای تخصصی به نام PSA و Free PSA میتوان به وجود بیماری پی برد. بنابراین افراد در معرض خطر، یعنی مردان بالای ۵۰ سال بخصوص کسانی که سابقه خانوادگی سرطان پروستات را داشتهاند، لازم است هر شش ماه تا یک سال یکبار این آزمایش را انجام دهند.
· آزمایشاتی که برای تشخیص سرطان پروستات باید انجام شود:
✔ آزمایش خون: آزمایش پروستات در خون، اولین آزمایشی است که به منظور تشخیص بیماریهای پروستات انجام میشود تا میزان آنتیژنهای اختصاصی پروستات (PSA) اندازهگیری و بررسی شود. یک نمونهی خون ا گرفته میشود و برای اندازه گیری میزان PSA در خون آزمایش میشود PSA مادهای است که به طور طبیعی توسط غدهی پروستات تولید میشود.
· PSAپروتئینی است که توسط بافت سرطانی و غیر سرطانی در پروستات تولید میشود. آزمایش PSA میتواند سطح بالایی از PSA را تشخیص دهد که ممکن است نشان دهنده سرطان پروستات باشد. در بیماری هیپرپلازی خوش خیم پروستات، پروستاتیت و سرطان پروستات، میزان PSA افزایش پیدا میکند.
✔ سونوگرافی مقعدی: اگر بیمار مشکوک به سرطان پروستات باشد، سونوگرافی برای فرد تجویز میشود. امواج سونوگرافی، تصویری از پروستات فرد را نشان میدهد. پزشک میتواند با مشاهده این تصاویر، تومور را تشخیص دهد. معاینه دیجیتال مقعدی میتواند بزرگی پروستات، تومورها یا سرطان پروستات را مشخص کند.
✔ معاینه و مشاهده مستقیم: از ناحیه مقعد تا پروستات به منظور بررسی مشکل غیر طبیعی در این ناحیه توسط پزشک معاینه میشود.
-
.jpg)